Dani Taxi / Dani Rent

Kiadó Taxi, Taxi bérbeadás, Minősített Budapesti Taxik

Érdeklődjön aktuális gépjármű kínálatunkról (09-18h)
Taxi fuvarszervezéssel nem foglalkozunk, ezért utasként ne minket hívjon!
06 (30) 40-50-600

Az online pénztárgépre kötelezettek köréből: a Taxisok figyelmébe ajánljuk!

Az online pénztárgépre kötelezettek köréből: a Taxisok figyelmébe ajánljuk!
Az elmúlt napokban – mióta megkapta engedélyét a CashCube Light és a CashCube Mini – nagyon sok érdeklődést kaptunk a taxisoktól (és az őket képviselőktől) és az a kép alakult ki, hogy nincsenek teljesen tisztában a kötelezettségeikkel, de a lehetőségeikkel sem!
Néhány információ talán segíthet, és ezen információk értelmezése is sok mindenre világíthat rá a taxisok körében!
1, Határidő
A 48/2013 (XI.15) NGM rendelet és ezen rendelet módosításai alapján is – 9/2016 (III.25) NGM rendelet ; 36/2016 (IX.27) NGM rendelet – az üzembehelyezés határideje 2017. január 1-je. Ezen időponttal kezdődően már csak a jogszabályi követelményeknek megfelelő online pénztárgépet (2. pontban részletezzük) használhatnak a taxisok! Ez a határidő már a márciusban megjelent rendeletben is konkrét volt, ez nem változott egyik módosításban sem a taxisok tekintetében.
2, Jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő online pénztárgép
Itt elég nagy a félreértés. A taxisok szempontjából – miután nem egy telephelyen végzik a tevékenységüket – hordozható online pénztárgépet kell használniuk:
“A változó telephelyen, mozgóboltban vagy mozgó szolgáltató helyen működő pénztárgépként csak hordozható pénztárgép helyezhető üzembe, illetve már működő pénztárgép üzemeltetési módja csak hordozható pénztárgép esetén változtatható meg ezen módokra.” (48/2013 NGM rendelet 44. § (10))
Ez nem azt jelenti, hogy az új műszaki követelményeknek megfelelő hordozható online pénztárgépet, hiszen a korábban nem túl egyértelmű szakaszt (48/2013 NGM rendelet 78/E. §) a 36/2016 NGM rendelet hatályon kívül helyezte!
Így pillanatnyilag három típusú hordozható online pénztárgépből lehet választani a taxisok esetében:
(az engedélyek megadásának sorrendjében)
Ezen három típus mindegyike megkapta – mint hordozható online pénztárgép – az engedélyt, így a taxisok számára bármelyik választható egyéb korlátozás nélkül.
A három típus közül a CashCube Mini már az új műszaki követelményeknek megfelelő online pénztárgép engedélyt kapta meg az MKEH-től (engedélyező hatóság), így ez a gép már időkorlát nélkül használható, nem csak a forgalmazási engedély visszavonásától számított 5 évig (tehát kb. 2022. közepéig)
3, Kibúvók, lehetőségek
“78/G. § Az 1. melléklet szerint taxis szolgáltatási tevékenységet végző adóalany mentesül a pénztárgép használat alól, ha az állami adó- és vámhatósághoz e rendelet szerinti tartalommal adatot szolgáltat fuvarairól és bevételeiről.”
Ezen lehetőség a taxisok számára biztosítja, ha ugyanazon adattartalommal tud, gyakorlatilag ugyanúgy adatot szolgáltatni, akkor nem köteles online pénztárgépet használni. Erre ugye viszonylag kicsi az esély az önálló taxisoknak (nem kicsi a fejlesztés költsége), illetve viszonylag rövid határidő alatt kellene a fejlesztést elvégezni. Igazából – véleményünk szerint – az elkövetkező időben nem túl reális az esély arra, hogy valaki ezt gyorsban le tudja fejleszteni és el is fogadtatja a hatóságokkal (ne feledjük: már csak 2,5 hónap áll rendelkezésre a teljes folyamathoz!)
4, Lesz-e elég gép?
Természetszerűleg az összes forgalmazó azon van, hogy el tudjon adni, de…
– Sokaknak az volt a véleménye, hogy változik a felállás, és talán mást írnak elő a taxisoknak
– Volt olyan vélemény, hogy kitolják még a határidőt (nem túl reális várakozás, hiszen van választék, van engedély: a lehetőség mindenkinek adott)
– A forgalmazók nem szeretnek feltétlenül kockáztatni, így nem rendeltek be előre töménytelen mennyiségű hordozható online pénztárgépet (előre kell kifizetni a teljes gyártást általában), valamint a szállítás is jellemzően 1-6 hét (amennyiben nem Magyarországon készül).
– Az alkatrészellátás sem mindig döccenőmentes a gyártáshoz, így nem csak a gyártási, összeszerelő kapacitáson múlik, hogy mennyi gépet tud legyártani, hanem azon is, hogy mennyi alapanyag lesz a gyártáshoz!
Jelenleg a következő a felállás:
A CashCube Mini-ből jelenleg gyártás alatt (már az új műszaki követelményeknek megfelelően) 5500 db van gyártás alatt (Várkonyi Gábor, az LA Pénztárgép Kft ügyvezetője nyilatkozata alapján, 2016.10.14.  vg.hu). Ez a típus novemberben lesz leghamarabb elérhető. Több gyártására is képes a cég, viszont az alkatrészek átfutása miatt ez kb. 8 hetet vesz igénybe (talán december végére fut ki a gyártás).
A Micra Nano M gépből várhatóan – szintén a gyártás miatt – maximum pár ezer darab áll majd rendelkezésre idén.
Az iPalm-ról nincs még ennyire konkrét információ sem, viszont itt főleg a szállítási idő lehet csúsztató hatású (Kínából, vámolással nem olyan gyors a mennyiségi szállítás: gyártás + szállítás + vám).
5, Mi van, ha nem lesz elég megvásárolható gép?
A “tőle elvárhatóság” jogelve nem csak a magánjogban, de az adójogban – mind az eljárásjogban, mind pedig az anyagi jogban – is érvényesülő jogelv. Jelen kérdés kapcsán a jogelv a gyakorlatban úgy érvényesül, hogy amennyiben nem kapható hordozható pénztárgép a piacon, akkor az adózónak úgy kell eljárnia, hogy az adott helyezetben tőle elvárható körültekintést és gondosságot tanúsítsa. Az adózó a tőle elvárható körültekintéssel jár el abban az esetben, ha rajta kívül álló okok miatt nem tud hordozható gépet vásárolni, így nem hordozható gépet vásárol és azt üzemelteti.
Így, amennyiben igazolható az, hogy nincsen megfelelő számú hordozható online pénztárgép, és ezt megvásárolni nem tudja, úgy a taxisnak lehetősége van nem hordozható engedéllyel rendelkező online pénztárgépet vásárolnia és üzemeltetnie! Itt viszont mindenképpen célszerű – és minimum elvárható az adóhatóság részéről, hogy ezen tényt igazolni is tudja az adózó! Ez már tényleg csak a “mentsvár” lehetősége!
6, Támogatás van / nincs? Lesz / nem lesz?
Nagyon sok ilyen hír röppent már fel korábban, és folyamatos elutasítás volt a válasz a hatóság részéről, hiszen elsősorban a csere indokolta a támogatás meglétét, és nem az új vállalkozások, új kötelezettek részére biztosított lehetőségként tálalták. A napokban viszont a határidő és az engedélyek minimális száma miatt a jogalkotó NGM lehet beadta a derekát:
A Világgazdáság értesülése szerint az NGM egy erős lökést próbál adni a folyamatnak azzal, hogy megvizsgálja a támogatás nyújtását az időre online pénztárgépet beszerzőknek: taxisoknak, masszőröknek, patyolatosoknak és autószerelőknek, amennyiben január 1-jén (ahogy a kötelezettségük egyébként szól) beszerezzék a megfelelő online pénztárgépet. Üröm az örömben (megvilágítás kérdése), hogy a vg.hu értesülése szerint ez csak az új műszaki követelményeknek megfelelő online pénztárgépekre vonatkozik. Ja, és a kérdést még csak most kezdi vizsgálni a tárca!
Ez sokat lendíthet azon gépek gyártásba állításán, ahol már megvan az új engedély, így pillanatnyilag a taxisok esetében a CashCube Mini gyártása is elég ösztönzőt kaphat!
Forrás: Armacash
http://www.armacash.hu/hirolvas.php?id=250